Výstava fotografií mapuje život mníchov v Bigorre a v Červenom kláštore

20.05.2009 Humenné

Prešov 20. mája (TASR) – V zrekonštruovaných priestoroch renesančného kaštieľa v Humennom sa vo štvrtok 21. mája o 15. hodine uskutoční vernisáž výstavy Dialógy – Dialogues, ktorá vznikla v rámci spoločného ...
Cieľom projektu bolo preskúmať dejiny obidvoch území, zachytiť spoločné prvky, ktoré viedli k založeniu kláštorov a zoznámiť sa s historickou realitou života rádov cisterciánov, kartuziánov a kamaldulov. V tejto súvislosti historici vytvorili súbor jedinečných fotografií v Escaladieu a v Červenom Kláštore, ktorý predstavuje rozmanitosť pohľadu na tieto sakrálne objekty.
„Oba kláštory sú od seba vzdialené stovky kilometrov a pritom majú množstvo podobných, dokonca identických prvkov. Vyvíjali sa v iných prostrediach i podmienkach a napriek tomu sú si až nápadne podobné. Dokumentuje to aj výstava fotografií. Aj my sme ťažko upresňovali, čo bolo fotené vo Francúzsku a čo na Slovensku, “ skonštatovala riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková.
Návštevníci výstavy sa môžu zoznámiť s históriou, životom mníchov i architektúrou spomínaných kláštorov. Okrem fotografií tu nájdu makety stavieb, ale i trojrozmerné figuríny mníchov, ktoré ich zobrazujú pri tradičných činnostiach. V rámci projektu vydali organizátori výstavy aj dvojjazyčný katalóg, ktorý stručne mapuje históriu cirkevných rádov v oboch regiónoch.
Na príprave výstavy sa podieľali Prešovský samosprávny kraj (PSK), Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni, Vihorlatské múzeum v Humennom, Múzeum opátstva Escaladieu a Generálna rada francúzskeho partnerského departmentu Horné Pyreneje.
Návštevníci ju prvýkrát mohli vidieť v novembri minulého roku v Múzeu opátstva Escaladieu vo Francúzsku. V Humennom bude sprístupnená do 26. júna. Neskôr bude výstava inštalovaná v ďalších objektoch Prešovského a Košického samosprávneho kraja. Na jeseň ju plánujú prezentovať v Českej republike a na budúci rok v poľskom Krakove.
 

Vyberte región